31.1.12

Cancer Moon, "Hunted By Snake"


Disc del mes, desembre 2011-gener 2012

Perfectament el disc del mes en aquest tombant d'any podria haver estat el nou àlbum dels Black Keys, El camino, o, buscant alguna cosa que ens quedés més a prop, el nou d'Els Surfin' Sirles, Romaní, semen i sang. Però de tots dos ja en vaig escriure quatre ratlles per anunciar-ne la publicació, i en vaig tornar a parlar quan vaig fer balanç dels millors discos del 2011

Mentre esperem, doncs, les edicions discogràfiques que ens han de venir aquest 2012, es donen les condicions ideals per distingir, aquesta vegada, no un treball de nova publicació sinó una reedició. I és que l'ocasió s'ho mereix. Discos Crudos ha reeditat recentment (cinc-centes còpies en vinil) una obra de culte: el que va ser, l'any 1990, el primer àlbum dels bilbaïns Cancer Moon.

Amb el rock radical basc ja en hores baixes, a finals dels 80 sorgien a Euskadi una sèrie de grups les influències dels quals anaven més enllà dels Sex Pistols i The Clash (en els cercles undergound començaven a circular discos de Sonic Youth, Stooges, Scientists, Television, Spacemen 3, Velvet Underground...), una sèrie de grups que ja no cantaven en basc sinó, majoritàriament, en anglès, com els seus ídols. Parlem de grups com La Secta, Los Bichos, La Perrera o Cancer Moon. Tots quatre grups, per cert, compartirien aquell mateix 1990 un LP titulat The Worst Around, publicat per Romilar-D Records, amb dues cançons per grup.

Hunted By The Snake és un disc impressionant. Me'n vaig comprar una còpia en vinil poc després que es publiqués, una còpia que encara conservo en perfecte estat. I us asseguro que no s'ha quedat tots aquests anys oblidada entre tants altres vinils: periòdicament he sentit la crida del càncer de la lluna i m'he vist, com diu el títol del disc, perseguit, caçat per la serp. Atrapat pel magnetisme de cançons com "Ramblin'", "Tell Me The Secret" o "Desert In the Girl". I això que el disc no va tenir un part fàcil: no són cap secret les desavinences que durant la gravació a l'estudi d'Enrique Lindo (l'artífex del Piknik caleidoscópico de Los Negativos), a Barcelona, es van produir entre el productor, Jaime Gonzalo (un dels fundadors de la revista Ruta 66), i els membres del grup, Jon Zamarripa, Josetxo Anitua i Jesús Suinaga. De totes maneres, gairebé vint-i-dos anys després, Hunted By The Snake conserva intacta tota la seva màgia, tota la seva força.

Aquí teniu, per acabar, aquest interessant document de la visita dels Cancer Moon al programa Plastic, de TVE2, el febrer de 1990.