26.1.13

Yo La Tengo, "Fade"

Disc del mes, gener 2013

Per a Yo La Tengo sembla que no passi el temps. És cert que, comparant fotografies dels seus inicis, a finals dels vuitanta, amb instantànies d'ara, t'adones que Georgia Hubley i Ira Kaplan ja no són aquells jovenets d'aparença innocent. Però els més de trenta-cinc anys que han passat i els tretze àlbums que han publicat no han esgotat la seva fórmula musical. Ans al contrari: tot i essent perfectament reconeixibles en cada disc, gairebé sempre tinc la impressió que cada publicació de Yo La Tengo supera l'anterior.

Fade és una síntesi del bo i millor que ens ha donat la banda de Hoboken (New Jersey) durant tots aquests anys. L'electricitat del tema que obre el disc, "Ohm", et transporta als temps de "Barnaby, Hardly Working", la cançó amb què arrencava President Yo La Tengo (1989); la preciosa "Is That Enough" incorpora una màgica secció de corda, com ja passava amb, per exemple, "If It's True" (Popular Songs, 2009); "Paddle Forward" té la intensitat de hits com "Double Dare" (Painful, 1993) o "Tom Courtenay" (Electr-O-Pura, 1995); amb "Stupid Things" ens regalen un single amb el magnetisme que tenia, per exemple, "Autumn Sweater" (I Can Hear the Heart Beating as One, 1997). L'electricitat i la força de la primera part del disc contrasten amb la calma de la segona, amb cançons més oníriques ("I'll Be Around", "Cornelia and Jane", "Two Trains", "The Point Of It") que encaixarien perfectament en un disc com And Then Nothing Turned Itself Inside Out (2000). Per tancar, "Before The Run", amb més cordes, amb vents i amb una pujada d'intensitat.

I, per si no en teniu prou, l'edició deluxe en vinil inclou un single amb dues versions exclusives, “I Saw The Light” (Todd Rundgren) i “Move To California” (Times New Viking), a més d'un bonus track d'onze minuts a través de descàrrega en MP3.