9.10.11

Tommy James & The Shondells

Evolucionant des d'un caòtic rock de garatge, en els seus inicis, fins al rock psiquedèlic de les seves últimes gravacions, i passant pel camí pel pop bubblegum, Tommy James & The Shondells (Niles, Michigan) va arribar a ser una banda amb força repercussió als Estats Units, amb un parell de números 1 a les llistes de Billboard ("Hanky Panky" el 1966 i "Crimson and Clover" el 1969), i va aconseguir també arribar a dalt de tot de les llistes britàniques amb "Mony Mony" (1968).

Tommy Jones havia estat un músic precoç: nascut el 1947, amb dotze anys (o sigui, l'any 1959) ja muntava el seu primer grup, The Tornadoes. Cinc anys després es converteixen en The Shondells i graven el seu primer single, "Hanky Panky" / "Thunderbolt", amb el segell Snap Records. El disc, però, no va tenir distribució i el grup es va acabar separant.

Dos anys després, però, el "Hanky Panky" dels Shondells (la cançó havia estat gravada originalment per The Raindrops) va començar a sonar en ràdios i clubs de ball gràcies a l'impuls que li va donar un discjòquei de Pittsburgh. Això farà que James negociï una reedició del single amb el prestigiós segell Roulette Records de Nova York i que refaci el seu grup, a partir d'ara Tommy James and the Shondells.

Des de 1966 fins a 1970 el grup publica, sempre amb Roulette, gairebé una vintena de singles i una desena d'àlbums. Després de "Hanky Panky" hi va haver molts altres èxits: "I Think We're Alone Now" (1967), "Mirage" (1967), "Mony Mony" (1968), "Crimson and Clover" (1968), "Sweet Cherry Wine" (1969) i "Crystal Blue Persuasion" (1969) són els més destacats.

Un dels moments àlgids de la carrera dels Shondells és la gravació i publicació del single "Crimson and Clover". La trobada entre Tommy James i l'enginyer de so Bruce Staple dóna resultats sorprenents, com els efectes de veu del final de la cançó en què es va repetint el text "crimson and clover, over and over". A partir d'aquí, James comença a experimentar amb recursos electrònics com phasers, vocoders i el nou sintetitzador Moog.

A començaments de la dècada dels setanta, però, Tommy James, cansat d'uns anys frenètics, de gires extenuants, decideix prendre's un descans. Els seus companys de grup continuaran un temps amb el nom de Hog Heaven, i James emprendrà una carrera com a solista. Però aquesta és una altra història...

Tot i no ser, com ja hem comentat, un tema propi, "Hanky Panky" és i serà el gran èxit de Tommy James and the Shondells. Precisament en aquesta versió dels Shondells es van basar, molts anys més tard, el 1982, The Cramps, que van gravar la cançó en unes sessions als A&M Studio recuperades en el doble cd recopilatori How to Make a Monster (Best of) publicat el 2004. Però altres cançons dels Shondells van tornar a les llistes d'èxits, anys després, gràcies a les versions que en van fer altres artistes. És el cas de "Crimson and Clover", interpretada per Joan Jett & The Blackhearts (1982) o de "Mony Mony", gravada per Billy Idol (1987).

Us deixo, per acabar, una petita selecció musical:

"Hanky Panky"



"I Think We're Alone"



"Mony Mony"



"Crimson and Clover"