24.7.09

Nick Hornby, "Tot per una noia"

Bones notícies: hi ha un nou Hornby en català a les llibreries! L'anterior, A Long Way Down, no va tenir traducció catalana. I aquest que ara ens arriba, Tot per una noia, ho fa amb un parell d'anys de retard: l'original en anglès, Slam, va ser publicat el 2007.
Tot plegat no deixa de ser sorprenent, tenint en compte que Hornby és un autor que sempre havia funcionat bé a casa nostra, amb novel·les com Alta fidelitat, Una mena de pare o Com ser bo.

"El gran tema de Nick Hornby ha estat sempre l'adolescència perpètua que afligeix tants homes, o potser tots, com afirmen algunes dones. Ara ha escrit una novel·la sobre adolescents de veritat... i és encantadora, commovedora, irònica i divertida, com tot el que ell fa", afirma el crític David Sexton en un text que trobem a la contraportada.

El que m'ha semblat més interessant de Tot per una noia és el fet que Hornby converteixi un pòster del crac de l'skate Tony Hawk en un personatge de la novel·la. Hawk és l'ídol i el confident de Sam Jones, el protagonista del relat, i sempre té respostes per a totes les preguntes del noi. Aquestes respostes, en realitat, surten de la biografia de l'skater, que Sam s'ha llegit quaranta o cinquanta vegades...

Tot per una noia és una novel·la fresca i amena, amb el sentit de l'humor que caracteritza Hornby, ideal per a emportar-se de vacances.