14.1.12

Venid a las cloacas. La historia de La Banda Trapera del Río

"Eren de veritat, sense trampa ni teatre ni cap més cartró que el del tabac barat i sense filtre: nois dels 70’s de Cornellà, delinqüents, quadrillers i macarres, fills d’immigrants, amics de l’obrer, malparlats i toxicòmans, el malson de la Cançó i els laietans. Cal reclamar La Trapera, perquè aquí ho van ser tot: els nostres Stooges, els nostres Sex Pistols, els nostres MC5, tots junts i amb una sirla a la mà (i, potser, segur, un xut a la vena)", llegim a la pàgina web del festival In-Edit.

Aquest festival de documentals musicals que enguany celebrarà els seus deu anys d'existència va premiar en la seva edició del 2010 el treball dirigit per Daniel Arasanz sobre la mítica Banda Trapera del Río, que recentment s'ha editat en DVD i hem pogut veure al programa Sputnik del 33, com a millor documental nacional.

Un film que té el seu origen en el llibre La Banda Trapera del Río: Escupidos de la boca de Dios, escrit per Jaime Gonzalo (també coguionista de Venid a las cloacas...) i publicat per Munster Book el 2007. Un magnífic document, amb unes extraordinàries fotos de Salvador Costa, que val la pena de llegir abans o després, tant se val, de veure la pel·lícula. Llibre i documental ens submergeixen en el món de La Trapera i ens fan tornar a vibrar recordant les sucoses anècdotes de La Banda i, és clar, tots aquells hits alternatius que són "Curriqui de barrio", "Monopatín", "La regla" o "Ciutat podrida" ("ciutat podrida / ens portes la nit i la por, / ara que ets adormida / els carrers són plens de foc": la millor cançó rock que s'ha fet mai en català?).

Aquí us deixo el tràiler del documental: