3.1.12

E. L. Doctorow, "Ragtime"

Freud i Jung visiten Nova York, el financer J. P. Morgan coneix el fabricant de cotxes Henry Ford, l'escapista Harry Houdini busca superar-se en cada exhibició... Personatges reals es barregen a Ragtime amb personatges de ficció per fer un viu retrat de Nova York i dels Estats Units d'Amèrica a principis del segle XX.

El naixement del capitalisme exacerbat, la propagació de l'anarquisme i del feminisme, l'espoli del patrimoni arqueològic de l'antic Egipte o els conflictes entre blancs i negres en una Amèrica encara segregadora són alguns del temes d'una novel·la coral, amb una multiplicitat d'històries perfectament entreteixides, entre les quals destaca la del músic negre Coalhouse Walker, que emprén una lluita fins a les últimes conseqüències per defensar els seus drets i el seu honor, vulnerats per una patrulla de bombers racistes blancs.

L'única objecció que puc fer a Ragtime (publicada en català, com tots els títols de Doctorow, per Edicions de 1984) és que les seves escasses dues-centes seixanta pàgines m'han deixat amb ganes de més!