28.5.13

Amy Winehouse at The BBC

Ja fa uns quants mesos que circula aquesta atractiva llaminadura: un box set format per tres DVDs i un CD amb el títol Amy Winehouse at The BBC. No us penseu, però, que es tracta d'un d'aquests productes que l'únic que pretenen és esprémer la butxaca dels incondicionals a base de material de segona categoria. En absolut! 

El primer disc és un DVD, titulat "A Tribute To Amy Winehouse By Jools Holland", que recull deu cançons interpretades en directe en diferents programes de televisió del músic i presentador Jools Holland (Later with Jools Holland, Jool's Hootenanny), amanides amb fragments d'entrevistes a la cantant i comentaris del presentador. Són actuacions datades entre el 2003 i el 2007, en què no falten grans èxits com "Rehab" o "Tears Dry On Their Own". Destaquen una versió de "Tenderly", un estàndard del jazz, només amb la veu de Winehouse i el piano de Holland, o les interpretacions al Jool's Hootenanny de desembre del 2006, amb tota l'orquestra de Holland i convidats d'excepció com Paul Weller, de tres clàssics del jazz ("Don't Go To Strangers"), del soul ("I Heard It Through The Gravepine") i de l'ska ("Monkey Man"). 


El segon disc és un CD que es titula "The BBC Sessions". Recull també material procedent de sessions diverses, des del 2004 ("Know You Now", "Fuck Me Pumps" o "In My Bed") fins al 2009 ("Just Friends" o "Love Is a Losing Game"). Inclou també sucoses versions de vells temes de jazz ("I Should Care", "Lullaby Of Birdland") o del clàssic de Phil Spector "To Know Him Is To Love Him". 

El tercer disc, un altre DVD, s'anomena "Amy Winehouse - BBC Sessions Live at Porchester Hall" i recull un concert de l'any 2007 per a la BBC en un teatre preciós. El repertori està format per nou de les onze cançons del disc Back To Black (2006), a les quals s'afegeixen dues peces de Frank (2003) i un parell de versions ("Valerie", de The Zutons, i la inevitable "Monkey Man", dels Maytals).


Finalment, l'últim disc, un altre DVD, es titula "Arena: Amy Winehouse - The Day She Came To Dingle". És un documental en què s'analitzen les influències musicals en la carrera d'Amy Winehouse, i en què la mateixa artista expressa la seva admiració per figures com Mahalia Jackson, Carleen Anderson, Sarah Vaughan, Soweto Kinch, Thelonious Monk o The Shangri-Las. El documental incorpora vídeos d'arxiu de tots aquests artistes i també sis cançons que Amy Winehouse interpreta en format reduït (acompanyada només de guitarra i baix) en una petita església d'un poble d'Irlanda.


En conjunt, Amy Winehouse at The BBC és un extraordinari homenatge a aquesta malaguanyada artista que tant pot complaure els incondicionals com aquells que es vulguin iniciar en l'obra de la reina del nou soul.