27.8.12

Redd Kross, "Researching The Blues"

Disc del mes, juliol-agost 2012

Quinze anys han passat des de l'anterior àlbum d'estudi de Redd Kross (Show World, 1997). Quinze anys sense noves cançons de la banda principal dels germans McDonald. Quinze anys sense poder experimentar aquella mena de formigueig a la panxa en sentir per primera vegada "Annie's Gone", "Lady In The Front Row" o "Mess Around".

Són molts anys, quinze anys! Més d'una vegada he pensat que la història de Redd Kross ja havia acabat definitivament. Però, d'una banda, el grup mai va anunciar la seva dissolució; i, de l'altra, els McDonald han anat donant puntualment senyals de vida. Per exemple, amb la publicació, l'any 2002, d'un àlbum com a Ze Malibu Kids, titulat Sound It Out. El mateix any, The Steven McDonald Group editava un EP amb cinc cançons: This Is Not A Rebellion...This Is A Mass Awakening! Entre el 2006 i el 2007 el grup va girar per tot el món, incloent Barcelona (el concert va ser a l'Apolo, el 18 de gener del 2007). D'aquella gira en va sorgir un DVD en directe, Got LIVE if you must!, que venia acompanyat d'un CD de grans èxits: From Tostardo and Other Great Hits.

Tot i així, la sorpresa de veure un disc amb material nou de Redd Kross ha estat majúscula. I encara més després de comprovar la magnitud d'aquest nou treball. Els discos de Redd Kross acostumen a començar fort ("Linda Blair" obre Born Innocent; "Neurotica", l'àlbum homònim; Phaseshifter comença amb "Jimmy's Fantasy"), i aquest no és una excepció: "Researching The Blues" és una peça de rock high-energy, que no renuncia, però, a incloure alguna melodia i alguns cors d'aires glam marca de la casa. Tot seguit, "Stay Away From Downtown", una gloriosa mostra del millor power-pop en el particular estil Redd Kross, equiparable a les millors cançons de la discografia del grup. No falten a Researching The Blues un parell de mig temps: "Winter Blues" i "Dracula's Daughter". Per cert, no acaben aquí les referències al gènere terrorífic: després de la cançó dedicada a la filla de Dràcula en trobem una titulada "Meet Frankenstein", de marcada influència beat, en la línia del "Get Out Of Myself" del disc Show World. I en la part final de l'àlbum encara trobem un parell de hits: "Choose To Play" i "Hazel Eyes".

Quinze anys després, doncs, Redd Kross no s'han conformat a fer un disc simplement correcte, sinó que han parit un dels millors discos de la seva carrera. I això sense renunciar al risc: Researching The Blues defuig la superproducció i el so net i immaculat i, en canvi, aposta per un so cru, ple de punxes i estelles. Esperem que vinguin ben aviat a Barcelona a presentar-lo!