30.9.12

Young Fresh Fellows, "Tiempo de Lujo"

Són de la gresca, els Young Fresh Fellows. Han titulat el seu nou disc Tiempo de Lujo, en castellà, tot i que no hi ha ni una sola cançó cantada en aquest idioma. I als seus seguidors anglòfons els aconsellen que, si tenen dificultats per pronunciar aquest títol, tenen llibertat per anomenar l'àlbum Land Of A Thousand Places.

Tiempo de lujo es va gravar en una única sessió de dotze hores de durada. A una mitjana d'una hora per cançó. Escrivint, aprenent i enregistrant les cançons in situ. "Així guanyàvem temps i, doncs, estalviàvem diners. Tiempo y dinero, amigos. La Regla d'Or", escriu el líder dels Young Fresh Fellows, Scott McCaughey, al web de la seva discogràfica, Yep Roc Records. "En cap moment ens vam aturar per anar a buscar cervesa. O burritos", diu McCaughey. "Crec que una vegada ens van donar una tassa de te. O una aigua amb gas amb un tall de llimona".

Una banda curiosa, els Young Frehs Fellows. Després de poc més de trenta anys de carrera, han publicat una quinzena de discos, la majoria entre 1984 i 1997. En els últims quinze anys, en canvi, només han enregistrat tres àlbums, incloent aquest Tiempo de Lujo. És cert que durant aquests últims temps McCaughey ha estat molt enfeinat, tocant la guitarra en directe amb els REM, el baix amb els Venus 3 de Robyn Hitchcock o gravant discos amb The Minus 5 i The Baseball Project. Young Fresh Fellows mai han fet "el disc de l'any" ni res que s'hi assembli. Fins i tot costa de destacar algun disc d'entre tots els que han publicat. Mai s'han apuntat a cap moda; sempre han anat a la seva. I així, ens han deixat un grapat de discos que val la pena de col·leccionar i d'escoltar. Discos fets amb una gran honestedat i un absolut amor al rock and roll.

Tiempo de Lujo torna a ser un mostrari dels diversos camins que acostumen a emprendre els Young Fresh Fellows: el rock and roll contundent ("Another Ten Reasons", "Death of an Embalmer"), el power pop ("A Fake Hello", "I Don't Know Why"), el sixties rock sota la influència dels Kinks o els Who ("Margaret"), el garatge i la psiquedèlia ("Love Luggage") o el pop amb majestuosos arranjaments vocals ("Say Goodbye Center"). Tots aquests camins, però, acaben confluint en un del sol. I és que Tiempo de Lujo no és en absolut un àlbum dispers. El nostres estimats Young Fresh Fellows ens han tornat a donar una bona alegria.