5.9.12

Gerbrand Bakker, "A dalt tot està tranquil"

"Esperem que hagis gaudit llegint aquest llibre, per a nosaltres és una obra molt especial; fa gairebé dos anys, quan començàvem el nostre projecte, va ser el primer llibre que vam voler publicar. Ens vam alegrar veient-lo guanyar el premi IMPAC i hem gaudit molt treballant-hi al costat de persones encantadores de l'editorial holandesa Cossee, la fundació holandesa del llibre, la seva traductora i un home divertidíssim: el seu autor."

Aquest breu text es pot llegir al final de la traducció catalana de la novel·la A dalt tot està tranquil. Com a lector, he trobat bonic aquest detall. Potser és perquè les grans editorials que publiquen llibres a cabassos a vegades fa l'efecte que es preocupin més pel negoci que per les obres que editen, i acaben fabricant llibres com qui fabrica soles de sabata. Evidentment, no és aquest el cas que ens ocupa. El projecte de què parla el text que he reproduït és el d'una nova -i podríem dir petita, almenys de moment- editorial, Raig Verd Editorial, i es nota que aquesta traducció catalana ha estat feta amb tot l'amor del món.

A dalt tot està tranquil m'ha semblat una novel·la molt particular. Potser és perquè l'autor, Gerbrand Bakker, és holandès, i em sembla que és la primera vegada que llegeixo un autor holandès. I, és clar, el món d'un autor holandès és diferent del d'un autor català, d'un nord-americà o d'un japonès.

A mesura que anava llegint, m'ha vingut al cap que aquesta novel·la la podria dur perfectament al cinema el cineasta Aki Kaurismäki. Potser perquè tots dos són del nord d'Europa; potser pels temes que es tracten (la solitud, la pèrdua); potser per la manera de ser d'uns personatges sorruts, de poques paraules. En qualsevol cas, la novel·la de Bakker m'ha semblat, en certs aspectes, una mica kaurismäkiana. L'he visualitzat molt facilment, i especialment l'últim capítol, filmada pel director finlandès, amb el seu particular tractament del color, amb els seus actors habituals, amb aquells plans que tenen tanta força...

En definitiva, m'ha semblat una molt bona novel·la. Raig Verd difícilment es podria haver estrenat millor! Estaré pendent de les noves publicacions d'aquesta editorial.