29.3.12

Mishima, "L'amor feliç"

Disc del mes, març 2012

Mishima han tornat a fer diana. El seu sisè àlbum (el quart cantat en català) continua la línia ascendent que va començar amb Set tota la vida (2007) i va continuar amb Ordre i aventura (2010).

L'amor feliç és un disc que s'articula al voltant d'una cançó, "No existeix l'amor feliç" (una versió d'"Il n'y a pas d'amour hereux", de George Brassens, que el grup barceloní ja tocava en directe a la seva última gira). El tema de l'amor és el fil que uneix les dotze cançons del disc, amb un recorregut que arrenca amb els cinc minuts i mig de "La vella ferida" ("I quan he vist la cicatriu, / que de tan oberta tot l'univers s'hi abocava, / he entès que aquesta vegada / no podria escapar-me") i acaba amb "Ningú m'espera", passant per Brassens però també pel poeta en llengua alemanya Rainer Maria Rilke (1875-1926), de qui musiquen un fragment d'un poema traduït per Joan Vinyoli.

David Carabén continua escrivint unes lletres que poden arribar a tenir molts significats: "Amb les interpretacions de les cançons em passa això, que van canviant; durant un temps penso que diuen una cosa, i després una altra. Crec que quan escrius una bona cançó, no resols mai el tema sobre el que tracta; captures l'enigma, el dilema, el misteri. A mi m'interessa aquest tipus de composició”, afirma el cantant i compositor de Mishima a Indiespot, en un reportatge en què ell mateix dóna les claus per entendre cadascuna de les cançons del disc.

L'amor feliç tot just es va publicar abans-d'ahir, i caldrà escoltar-lo i tornar-lo a escoltar per anar descobrint poc a poc els seus encants, com acostuma a passar amb els discos de Mishima. En aquest primer contacte, de totes maneres, ja m'ha semblat un disc molt ric i interessant. Ja podeu escoltar-lo a Spotify.