28.11.09

Madness, "The Liberty Of Norton Folgate"

Disc del mes, novembre 2009

Madness es van formar a Londres l'any 1976 i, fins a la seva dissolució l'any 1986, ens van deixar mitja dotzena d'àlbums, una col·lecció de cançons memorables ("One Step Beyond", "Baggy Trousers", "It Must Be Love", "House Of Fun", "Our House"...) i uns videoclips divertidíssims que van marcar una època. Després, el grup ha anat reapareixent esporàdicament, sobretot per actuar al festival Madstock, a Londres, però també ha tornat a gravar en alguna ocasió: així, el 1999 va publicar el disc Wonderful.

Si el fet que Madness vinguessin a tocar a Barcelona l'any passat, dins la programació del Sonar, ja va ser tota una sorpresa (i un concert memorable!), no ho ha sigut menys la notícia d'un nou disc. I un disc, a més, publicat per un prestigiós segell no anglès sinó nord-americà, Yep Roc Records, responsable dels últims treballs d'artistes com Robyn Hitchcock, Gordon Gano, Billy Brag, The Fleshtones, The Minus 5, Giant Sand o Nick Lowe.

El disc, que es planteja com una obra conceptual dedicada a Londres, es diu The Liberty Of Norton Folgate, en referència a una zona de la ciutat que va ser independent fins al 1900. No és exagerat dir que es tracta d'un dels millors discos de Madness, possiblement l'obra mestra d'un grup que sempre havia destacat més pels seus singles que pels seus àlbums. Així i tot, de singles no en falten: "Dust Devil", "Sugar & Spice" o "Idiot Child" són cançons irresistibles, i "Forever Young" una joia de valor indiscutible. En conjunt, es tracta d'un disc memorable que traspua l'enorme talent d'uns músics intel·ligents i experimentats.

Però encara hi ha marge per a més sorpreses: The Liberty Of Norton Folgate és també el títol d'una pel·lícula dirigida per Julian Temple (The Great Rock'n'Roll Swindle, Absolute Beginners, The Filth And The Fury...) que documenta un concert de Madness al teatre Hackney Empire de Londres, en què presentaven les cançons del que seria el nou disc. Aquest documental s'ha pogut veure aquest mes a Barcelona dins el festival In-Edit Beefeater de cinema i documental musical.

Per acabar, us deixo el videoclip de "Sugar And Spice".