3.5.09

Richard Yates, "Les germanes Grimes"

"Cap de les dues germanes Grimes viuria una vida feliç, i quan miraven enrere sempre semblava que el problema havia començat arran del divorci dels seus pares." Així, sense cap mena de compassió, comença Les germanes Grimes (tot i que el títol original en anglès és The Easter Parade), considerada per molts la millor novel·la de Richard Yates (1926-1992), autor també de Revolutionary Road, el llibre en què es basa l’última pel·lícula de Sam Mendes.
Les germanes Grimes és una novel·la amb molts padrins. D’entrada, el llibre porta una faixa en què Woody Allen la qualifica "una novel·la magnífica". En la mateixa portada, Jordi Puntí ens diu de l’autor que és "elegant com Scott Fitzgerald i despietat com Dorothy Parker". Finalment, a la contraportada es recull una observació de Julian Barnes: "si Cheever va saber captar la poesia i el surrealisme dels suburbis americans, Yates en va extreure tota la desesperació".
Yates se’ns revela com tot un mestre a l’hora de construir una prosa àgil i fluïda, amb uns diàlegs que voregen la perfecció i un domini digne d’admiració de la caracterització de personatges amb quatre pinzellades. Molt recomanable.

1 comentari:

L'Espolsada llibres ha dit...

Totalment d'acord, una gran novel·la.