14.4.14

L'orfe del clan dels Zhao

"Ens hem de deixar portar pel riu de les paraules. Res d’impaciència. Escoltem amb delit. I viatgem per palaus de cent portes i boscos prohibits". Això escrivia Santi Fondevila en la seva crítica de l'espectacle L'orfe del clan dels Zhao al diari Ara. 

L'obra és una versió lliure d'un text del dramaturg xinès del segle XIII Ji Junxiang, una història de venjances en què la lleialtat s'enfronta a la traïció i en què la justícia té més valor que la vida humana. "Els personatges arriben davant de l'espectador, es presenten, i amb tota la solemnitat expliquen la seva història. A poc a poc ens hi anem submergint, anem entrant en les seves vides. És una manera diferent d'explicar una història, té un regust de fons que ens evoca escenes de Shakespeare, Sòfocles, Brecht o Mouawad", escriu el director, Oriol Broggi, en el programa de mà. 

L'orfe del clan dels Zhao és una nova producció de La Perla 29, tota una garantia de qualitat. A part de les excel·lents interpretacions de tots els actors (Julio Manrique, Pablo Derqui, Lluís Marco, Ernest Villegas, Marta Marco i Borja Espinosa), cal destacar la música en directe i les cançons a càrrec de Joan Garriga (La Troba Kung-Fú), que donen una força extraordinària a molts moments de l'obra, i especialment a l'escena en què el metge ambulant Cheng Ying, interpretat magistralment per Julio Manrique, enterra el seu fill. 

"Imprescindible", acaba escrivint Santi Fondevila en el seu article que, per cert, es titula, molt encertadament, "Un espectacle que toca l'ànima".