8.2.13

Antoni Dalmases, "Caos a les aules"

"El fracàs escolar, del qual, miraculosament, ningú sembla assumir-ne la culpa, és el fracàs d'un sistema pedagògic, d'un model d'ensenyament que s'insisteix a fer bo, malgrat les contínues proves del desastre instituït. 
No és, com diuen els més elementals profetes del sistema, un problema de pressupost. No són els diners, és un problema de concepte (...). 
Els diners haurien ajudat a millorar algunes qüestions pràctiques, materials, però el problema, com dic, és més profund. Es tracta que la incompetència, la deixadesa i el conformisme han donat ales a la mediocritat, que s'ha apoderat de tots els estaments del sistema i ha establert la dictadura del caos, on els ineptes campen feliços, teoritzant bajanades impossibles."

Ara que es parla tant del sistema educatiu de Finlàndia, amb motiu del programa de televisió Salvados, de Jordi Évole, d'aquest diumenge passat, recomano, per fer una mica de comparació, la lectura del nou llibre d'Antoni Dalmases, escriptor i professor de secundària durant més de trenta-cinc anys. El títol del llibre, Caos a les aules, ja indica que d'aquesta comparació no en sortirem gens ben parats, i el subtítol ho confirma: Com s'està desmantellant l'ensenyament públic. "Als del Departament [d'Ensenyament] no els ha agradat gaire", em deia en Dalmases fa un parell de setmanes, quan va venir a l'institut on treballo per fer una xerrada als alumnes. I no m'estranya gens. L'autor parla sense embuts de la realitat que viu dia a dia a l'institut, de tot allò que té a veure amb els alumnes, els pares, els professors i el sistema educatiu. Dalmases no ens dóna xifres, sinó històries viscudes. I les conclusions que es poden treure de totes aquestes històries deixen en evidència els nostres governants.