11.12.11

El ilusionista

Recordeu Bienvenidos a Belleville (Les triplettes de Belleville)? És una pel·lícula d'animació de l'any 2003, i explica la història d'un nen que amb els anys fa realitat el seu somni de córrer del Tour de França, però pujant el Mont Ventoux és segrestat i la seva mare emprèn la recerca del fill amb l'ajut de les famoses Triplettes de Beleville, tres estrelles del music-hall dels anys 30.

Set anys després, Sylvain Chomet, el director, presentava una nova pel·lícula, que ha arribat fa unes setmanes a les cartelleres de casa nostra. Es tracta d'El ilusionista, i es basa en un guió original del gran Jacques Tati, a qui Chomet ja retia homenatge en el seu anterior film (en una escena de la pel·lícula, les Triplettes de Belleville gaudien de Dia de festa; a més, tenien penjat a casa seva el cartell de Les vacances del senyor Hulot).

El ilusionista és, com Bienvenidos a Belleville, una pel·lícula exquisida. Totes dues comparteixen la gairebé absència de diàlegs ("m'encanta veure com els personatges de dibuixos animats prenen vida i es mouen i expressen coses simplement mitjançant el moviment; sempre he pensat que la veu és una mica superficial en l'animació", diu Chomet); també tenen en comú unes bandes sonores molt aconseguides i uns dibuixos magistrals.

El ilusionista explica la història d'un mag que recorre la Gran Bretanya en un moment en què els espectacles clàssics del music-hall comencen a ser considerats passats de moda. A Escòcia coneix Alice: junts, com si fossin pare i filla, se n'aniran cap a Edimburg, on el mag intentarà satisfer tots els capricis de la noia.

La pel·lícula encara es pot veure als cinemes Verdi de Barcelona. No us la perdeu!