2.1.10

Sherwood Anderson, "Winesburg, Ohio"

El premi Llibreter del 2009 és una novel·la deliciosa d'un dels grans narradors nord-americans de la primera meitat del segle XX, Sherwood Anderson, publicada originalment, en anglès, l'any 1919, i que noranta anys després ha estat traduïda per primer cop al català per Francesc Parcerisas i publicada, en un volum preciós, per Viena Edicions, dins la col·lecció El cercle de Viena.

Winesburg, Ohio s'estructura en vint-i-dos capítols o relats. El primer,  "El llibre del grotesc", actua com a pròleg: ens presenta un escriptor vell que somia que escriu un llibre sobre tots els homnes i dones que ha conegut al llarg de la seva vida, convertits en formes grotesques. Els vint-i-un capítols restants tracten sobre diferents habitants de Winesburg, una petita població envoltada de camps de maduixes. Hi ha, però, un personatge omnipresent: el periodista local George Willard, la persona a qui tots acuden quan necessiten explicar a algú les històries de les seves vides o els secrets amagats durant anys o, simplement, quan busquen companyia per a una passejada.

Les històries d'aquests personatges no són històries sorprenents, rebuscades i mai vistes, sinó petites històries corrents i ordinàries sobre personatges solitaris, que els costa parlar i relacionar-se amb els altres; sobre nois i noies que tenen somnis i que fugen buscant fer-los realitat; sobre homes i dones que ja han vist com fracassaven els seus. Ara bé: aquestes petites històries es converteixen en grans històries gràcies a la ploma extraordinària d'Anderson, tot un mestre a l'hora de descriure psicologies i ambients.

Anderson és considerat un dels més grans narradors del seu temps i mestre dels Hemingway, Faulkner, Scott Fitzgerald, Steinbeck i companyia. A propòsit de Winesburg, Ohio, Paul Auster ha dit que "aquest és un llibre ple d'històries extraordinàries. I està meravellosament ben escrit."

1 comentari:

Marc ha dit...

Iep! Primer de tot bon any.
He restringit l'entrada al meu blog i volia convidar-t'hi però no tinc el teu e-mail de contacte. Si me'l vols fer arribar, evidentment hi seràs benvingut.