8.9.08

Joe Strummer. Vida y muerte de un cantante

Després de passar fugaçment per la cartellera barcelonina, aquest estiu ha sortit l’edició en DVD d’aquest documental sobre el qui fou líder de The Clash. L’autor, Julien Temple, és un bon coneixedor del punk anglès. El 1980 ja va dirigir The Great Rock And Roll Swindle, la pel·lícula dels Sex Pistols, grup al qual va tornar vint anys després per fer-ne el documental The Filth and the Fury. Entremig va dirigir pel·lícules com Absolute Beginners o Las chicas de la tierra son fáciles i videoclips per a artistes tan prestigiosos com David Bowie, Neil Young o Paul McCartney.
Temple fou seguidor dels Clash des dels seus inicis. De fet, va enregistrar hores i hores de pel·lícula sobre els primers temps del grup. Ara bé, aquest documental se centra sobretot en la persona de Joe Strummer i les seves vivències i contradiccions. Hi parla el protagonista en primera persona, i també companys i admiradors seus com Mick Jones, Jim Jarmush o Bono. El gran mèrit del director és que, havent estat amic íntim de Strummer, és capaç de no caure en el retrat adulador i, en canvi, aprofitar d’una manera molt intel·ligent tot de material de primeríssima mà. A més, sap crear uns ambients molt aconseguits per acompanyar els testimonis de totes les persones que intervenen en el documental: uns focs de camp en diferents ciutats del món, en perfecta sintonia amb el tarannà de qui és objecte d’aquest grandiós homenatge.
Entre el material extra que porta el DVD, cal destacar unes interessants entrevistes amb el director i amb diversos membres de l’equip tècnic.