15.7.14

Cap de setmana al festival Poesia i +


Divendres 11 de juliol

La nit que obria el segon cap de setmana de festival (l'anterior havíem gaudit dels recitals de Paco Ibáñez i Albert Pla) va començar amb la fusió de poesia i electrònica de Jansky (la poeta berguedana Laia Martínez i el músic mallorquí Jaume Reus). Una proposta prou interessant que va acabar amb una versió d'un grup rus dels anys 80 i, finalment, l'adaptació d'una rondalla mallorquina.

Laia Martínez (Jansky)

No es va acabar d'omplir el parc de Can Muntanyà per veure els Hidrogenesse, que es van presentar explicant que en aquest festival de "Poesia i +" ells eren l'"i +". Per altra banda, per al concert del duo barceloní hauria estat preferible un espai sense cadires i, a peu dret, poder ballar les genials cançons del grup. De totes maneres, vam poder gaudir de "Fuig llop fuig", "El poder de mis tejanos", "Caballos y ponis", "No hay nada más triste que lo tuyo", "Historia del mundo contada por las máquinas" i, fins i tot, una sorprenent versió d'"Eso es el amor" ("Tú y yo / la luna y el sol / ella, él / la rosa, el clavel...").

Genís Segarra

Carlos Ballesteros

Hidrogenesse en acció


Dissabte 12 de juliol

Una nit marcada per la pluja. A mig recital del poeta de Tortosa Andreu Subirats (acompanyat pel guitarrista i trompetista Diego Burián i pel percussionista Roger Blàvia) va començar a ploure. L'escenari va quedar ben moll. Mentre l'organització esperava que parés de ploure, l'Adrià Puntí va sortir amb la guitarra sota la pèrgola lateral, on es va aplegar el públic, i va interpretar un parell de cançons a pèl, sense micròfon ni amplificador. De seguida es va veure que, donades les condicions meteorològiques, aquella era una bona alternativa. I així va ser com van tornar l'Andreu Subirats i els seus músics per acabar l'actuació que havien deixat a mitges en versió "on pluja", en paraules del mateix Subirats, a qui vam veure més còmode en la curta distància que quan havia estat damunt l'escenari. En acabat ja havia deixat de ploure, i l'Adrià Puntí va pujar a l'escenari per fer, alternant la guitarra i el piano, i també sense amplificació de so ni llums, un màgic concert a la llum de la lluna i les espelmes, amb un públic rendit que va picar de mans i va cantar per acompanyar cançons com "Senyor Doctor", "El boig del telèfon roig", "Jeu" o "Ull per ull".

Adrià Puntí, sota la pèrgola

Adrià Puntí, dalt l'escenari


Diumenge 13 de juliol

Després d'una interessant lectura de textos a càrrec de Max Besora i David Castillo (la sessió es titulava "De William Burroughs a la contracultura"), al pati de la Fundació Palau, vam pujar al parc de Can Muntanyà per assistir a l'últim acte del festival d'enguany. L'actuació de Lydia Lunch, Esperit! i Za! va ser una gran cloenda. Uns i altres van anar pujant i baixant de l'escenari fins a confluir tots plegats en una genial improvisació final. Els atractius recitats en anglès de la nord-americana Lydia Lunch van tenir el perfecte complement en l'experimentació de Mau Boada (Esperit!) i dels Za!, uns músics amb una gran claredat d'idees, un encertadíssim ús de la tecnologia i que no dubten a combinar els estils més diversos. En conjunt, va ser una actuació d'una gran intensitat.

Lydia Lunch + Esperit!

Za! en acció

Lydia Lunch


Esperarem amb molta curiositat la programació de l'any vinent. Felicitats a tots aquells que fan possible aquest excel·lent festival!