26.1.14

Emmanuel Carrère, "Limonov"

L'últim, i premiat, llibre del novel·lista francès Emmanuel Carrère és una novel·la biogràfica (o biografia novel·lada) d'un peculiar personatge, escriptor, activista i polític, Eduard Savienko, conegut amb el sobrenom de Limónov.

Carrère el va conèixer a París, als anys vuitanta, quan Limónov acabava de publicar la seva primera i escandalosa novel·la, Le poète russe préfère les grands nègres (1980). El va retrobar dues dècades més tard a Rússia, en una cerimònia de commemoració de les víctimes del Teatre Dubrovka. A partir d'aquí va pensar de dedicar-li un reportatge en una revista i va iniciar una profundíssima investigació que ha acabat originant aquest llibre.

Limónov és un llibre fascinant, que es mereix totes les bones crítiques que ha rebut i que se situa, sens dubte, entre els millors títols que s'han publicat aquest passat 2013. Més enllà del relat de la peripècia vital d'aquest contradictori personatge, Carrère ens explica la història de Rússia, i de l'Europa de l'est, d'aquests últims cinquanta anys, amb la caiguda del comunisme, la desintegració de la URSS i l'arribada al poder de Vladímir Putin. Per altra banda, Limónov és també un llibre ple de referències literàries, que convida a llegir autors russos del segle XX com Aleksandr Soljenitsin o Mikhaïl Bulgàkov.

Limónov és una novel·la interessantíssima i absolutament recomanable.

2 comentaris:

Dominique ha dit...

Aquí una web molt completa sobre el veritable Eduard Limonov :
http://www.tout-sur-limonov.fr/222318829
http://www.tout-sur-limonov.fr/

Toni Hernàndez ha dit...

Molt interessant!
Gràcies!