30.3.13

Los Coronas, "Adiós Sancho"

Disc del mes, març 2013

Ja fa més de vint anys que Fernando Pardo (Sex Museum) i David Krahe (No Wonder) van crear, al barri madrileny de Malasaña, Los Coronas. Era l'any 1991. Al llarg de tots aquests anys i de mitja dotzena de discos publicats, la banda ha anat evolucionant del surf instrumental més ortodox dels seus inicis a la riquesa i la varietat estilística del moment actual. Hi ha tingut a veure la incorporació de nous membres al grup: Roberto Lozano "Loza", fa deu anys, i Javi Vacas, en fa vuit. El salt definitiu ha estat, però, l'entrada del trompetista Yevhen Riechkalov, que dóna a Los Coronas un so ben especial. En qualsevol cas, Los Coronas han deixat de ser un simple projecte paral·lel dels seus fundadors.

Després d'un primer EP amb Animal Records (1992), Los Coronas s'han publicat gairebé tots els seus àlbums ells mateixos a través del seu segell Tritone. Aquest és el cas també d'Adiós Sancho, un disc que han gravat a Tucson (Arizona) amb el productor Craig Schumacher, que ha treballat amb grans bandes com Giant Sand o Calexico. Adiós Sancho es nodreix de composicions de tots cinc membres de la banda. Destaquen la peça que dóna títol al disc, "Adiós Sancho", amb els seus aires d'spaguetti western; "Baila Lola", que amb el seu ritme funk sembla extreta de la banda sonora d'una pel·lícula dels setanta; i les més surferes "Dance Danny Dance" i "Rockaway Surfers".

"Siempre hemos querido ser la banda sonora de un spaghetti western rodado por Tarantino o Álex de la Iglesia y protagonizado por Sancho Gracia", afirmen en una entrevista publicada en el número d'aquest mes de març de la revista Ruta 66. Si Tarantino els escoltés!