9.8.11

Mark Oliver Everett, "Cosas que los nietos deberían saber"

El doble àlbum i obra magna d'Eels, Blinking Lights and Other Revelations (2005), acaba amb una cançó titulada “Things The Grandchildren Should Know”. Explica Mark Oliver Everett en el llibre que, en una entrevista a París, una periodista francesa li va demanar si tenia fills. “Encara no. Passaré directe als néts”, va contestar ell. “Però... ¿com és possible?”, afegí l'entrevistadora.

Cosas que los nietos deberían saber és un llibre escrit amb sentit de l'humor, un llibre que en molts moments fa riure, però que també emociona, i que no només està a l'altura de l'obra musical d'Everett, sinó que a més serveix per entendre-la: “es como si -de algún modo- este libro, Cosas que los nietos deberían saber fuera, por fin, la Piedra Rosetta que decodificara la Eels way of life and way of thinking y, sobre todo, su way of feeling. La explicación y la descripción de un sonido, de una manera de sonar”, afirma Rodrigo Fresán en el pròleg.

Des dels seus inicis amb una bateria de joguina fins a un concert d'Eels al Royal Albert Hall de Londres (un escenari en què havien tocat els Beatles, els Rolling Stones, The Who, Bob Dylan, Jimmy Hendrix...), el llibre ressegueix la trajectòria musical de Mr. E, que no es pot deslligar d'una vida plena de tragèdies familiars. Tot narrat amb un estil viu i àgil. Cosas que los nietos deberían saber és un d'aquells llibres que el comences i no el pots deixar. Everett sap el que es fa. Els capítols comencen així: "Soy hijo de un humilde mecánico. De alguien dedicado a la mecánica, vaya. A la mecánica cuántica" (capítol 2); "En sexto empecé a caerle bien al marimacho de la clase" (capítol 3); "El día que acababa primaria, el director del colegio me tiró a unos arbustos en un ataque de rabia" (capítol 4). Qui es pot resistir a continuar llegint?