14.1.11

Barbara Kingsolver, "Arbres de mongetes"

Missy acompleix el seu desig de fugir del seu Kentucky natal després d'haver-se comprat un vell Volkswagen atrotinat. L'altre desig de Missy és no quedar embarassada, però a mig camí algú abandona una nena índia en el seient del seu cotxe. Finalment, Missy, que a partir d'ara es farà dir Taylor, arriba a Tucson amb les rodes rebentades i coneix Mattie, la propietària d'un garatge amb un hort al darrere i unes golfes on acull refugiats centreamericans.

Arbres de mongetes és un clàssic de la literatura moderna americana i ha venut milions d'exemplars a tot el món. Escrit el 1988, va ser publicat en català per primera vegada per Edicions de l'Eixample, en la col·lecció “Espai de dones”, l'any 1991. Ara, quan feia força anys que la novel·la no estava disponible en la nostra llengua, l'editorial La Galera n'ha fet una nova edició que ens permet descobrir (o redescobrir) aquesta petita joia que, pels temes i pel punt de vista narratiu, alguns crítics han relacionat amb El vigilant del camp de sègol, l'obra mestra de J. D. Salinger.

Arbres de mongetes és una lectura deliciosa. Parla de l'amor i de l'amistat sense ser ensucrada, del desarrelament i la solidaritat sense caure en el pamflet. L'humor i la tendresa es barregen en un relat en primera persona que compta amb una colla de personatges entranyables. Una lectura molt recomanable.