22.1.11

Aias, "A la piscina"

Disc del mes, desembre 2010-gener 2011

D'una broma en una festa d'aniversari a girar pel Japó i publicar als Estats Units. En qüestió de mesos les barcelonines s'han fet un nom en l'escena lo-fi internacional. I tot plegat, cantant en català. Que té el seu mèrit!

Aias va néixer quan Laia Aubia (bateria i veus) i Gaia Bihr (guitarra i veus) van voler fer un regal d'aniversari als seus companys, components del grup Nisei: van estar assajant un mes i mig en secret i els van fer un concert sorpresa. Sembla que va anar prou bé: es van decidir a continuar i se'ls va afegir la seva amiga Miriam García (baix i veus). Tot seguit van gravar unes quantes cançons, que a través de l'amic de l'amiga d'un amic van arribar al cap de Captured Tracks, amb seu al barri novaiorquès de Brooklyn, casa de grups com Minks, Wild Nothing, Blank Dogs o Beach Fossils. Així va ser com van publicar primer el single Canvis i ara aquest àlbum, A la piscina, amb aquest segell de Nova York. Després va venir l'interès dels japonesos: un single (Tu manes) amb el segell Violet And Claire i una gira de set concerts pel Japó.

Aias es declaren admiradores de Best Coast, Dum Dum Girls, Beat Happening, Vivian Girls o Phil Spector. El seu àlbum de debut, A la piscina, està format per dotze cançons vibrants, amb boniques harmonies vocals, guitarres distorsionades i molta reverb, que expliquen petites (però grans) històries quotidianes. Cançons com “Tu manes”, “Quan tornis demà”, “La truita”, “A la piscina”, “Bali” o “Amunt i avall” es deixen escoltar una vegada i una altra i una altra... De fet, des de fa un parell de mesos he escoltat el disc sencer un munt de vegades i no me'n canso!