30.10.10

Edwyn Collins, "Losing Sleep"

Disc del mes, octubre 2010

Feliçment -i miraculosament- recuperat d'una doble embòlia cerebral que li va provocar afàsia i paràlisi, Edwyn Collins torna a l'activitat discogràfica amb un disc ple de força, de vitalitat. Un disc que creix i creix a cada escolta fins a fer-se enorme, gairebé imprescindible.

Collins, nascut el 1959 a Edimburg, es va fer un lloc en el món de la música pop amb Orange Juice, una altra de tantes grans bandes de pop que han sorgit a Escòcia (pensem en Teenage Fanclub, Aztec Camera, Belle & Sebastian, Bis o BMX Bandits). Entre 1976 i 1985, Orange Juice van enregistrar quatre àlbums que els portarien a ser considerats els precursors de l'indie pop. La seva música, bàsicament pop, s'alimentava de les influències del punk, que acabava d'esclatar a les illes britàniques, del northern soul i de la música disco.

Després d'Orange Juice, Collins ha anat construint una seriosa carrera en solitari, que ja compta amb set àlbums -comptant aquest Losing Sleep- i algun èxit important com el de la cançó "A Girl Like You".

Collins, doncs, reneix amb Losing Sleep. I en aquest ressorgiment rep l'homenatge d'una colla de músics que col·laboren en cançons concretes del disc: Franz Ferdinand a "Do It Again", Johnny Marr a "Come Tomorrow, Come Today" o The Drums, que deixen la seva empremta inconfusible a "In Your Eyes". Brillen "Losing Sleep", "What Is My Role?", "I Still Believe In You" o "It Dawns On Me", cançons que parlen del procés dolorós de la malaltia, de la recuperació i de les ganes de viure, de la dificultat de tornar-se a situar: "De vegades estic a dalt, de vegades a baix, de vegades em pregunto quin és el meu paper", canta a "What is my role?".