31.10.08

Jay Reatard - Singles 06-07 - Matador Singles '08

Disc del mes, octubre 2008

The Reatards han estat, molt probablement, la millor banda punk d'aquestes dues últimes dècades. Lluny del punk de postaleta amb molt abillament i poca substància que ha proliferat aquests últims temps, The Reatards tenien una actitud no impostada i una envejable capacitat per alimentar-se dels clàssics del gènere i trobar un so propi i característic. I ens van deixar un parell de discos molt bons, Teenage Hate (1998) i Grown Up Fucked Up (1999), a part d'una pila de singles i gravacions en directe publicades posteriorment. Liquidat el grup, Jay Reatard es va buscar altres amiguets per muntar una banda amb guitarres i sintetizadors dels 80, que fusionava el punk i el rock de garatge amb la new wave: eren els interessantíssims Lost Sounds, creadors d'uns quants discos que val la pena escoltar (a destacar, potser, Black-Wave, publicat el 2001). Però l'inquiet Jay encara no en tenia prou, i es prodigava en bandes paral·leles com Bad Times, The Final Solutions o Nervous Patterns.

Després de la dissolució dels Lost Sounds, inicia una carrera en solitari que té com a targeta de presentació l'excel·lent àlbum "Blood Visions" (2006). I aquest 2008 han vist la llum dos nous discos. Tant Singles 06-07 com Matador Singles '08 són, com els títols indiquen, recopilacions de singles publicats anteriorment en vinil.

Singles 06-07 aplega disset cançons que havien aparegut en segells com In The Red, Squoodge o Goner. Jay Reatard torna al punk de guitarres sense renunciar, però, a algunes de les troballes de l'època Lost Sounds. Es tracta d'un punk, doncs, que es tenyeix de new wave en cançons com la magnífica "All Over Again" o que flirteja amb el pop a "I Know A Place" o "Don't Let Him Come Back". Jay no es pot resistir, però, a incorporar un sol de sinte a "Another Person" (benvingut sigui!). I, evidentment, no hi falten una bona colla de temes més pròpiament punks com "It's So Useless", "All Wasted" o "Night Of Broken Glass".

Per altra banda, i fruit del seu fitxatge pel segell independent Matador Records, Jay Reatard ha publicat durant aquest 2008 sis singles que ara queden recollits (amb un tema extra, "I'm Watching You") a Matador Singles '08. Jay aprofundeix en les vies d'exploració obertes en els treballs anteriors i ens confirma que es tracta d'un dels artistes més interessants en el panorama del rock actual. Les gravacions de Jay ara sonen més depurades, lluny d'aquell deliciós so brut de l'època dels Reatards. Però això no es tradueix en una pèrdua d'intensitat. I el nivell compositiu és cada vegada més brillant, assolint cotes d'excel·lència en cançons com "See/Saw" o "Always Wanting More".