9.3.14

Paco Roca, "Los surcos del azar"

Paco Roca ha tornat a encertar-la. L'autor d'Arrugas i de L'hivern del dibuixant s'ha tornat a superar amb aquest atractiu i laboriós volum de més de tres-centes pàgines.

A Los surcos del azar, Roca explica la història dels republicans que van marxar d'Espanya l'any 1939, la història d'aquells homes i dones que van lluitar per les llibertats combatent Hitler i Mussolini, i que creien que, acabada la Segona Guerra Mundial i derrotats aquests dictadors, els aliats alliberarien també Espanya del jou del feixisme.

Los surcos del azar és una obra excel·lent en el dibuix i en l'estructura narrativa (en aquest últim aspecte, com també a nivell temàtic, l'obra és clarament deutora de Maus, d'Art Spiegelman). I és també una obra rigorosament documentada: només cal llegir les més de dues pàgines d'agraïments al final del llibre per fer-se'n una idea.

En definitiva, es tracta d'una magnífica novel·la gràfica que posa el seu granet de sorra en la ingent tasca de recuperació de la memòria històrica i que contribueix a la divulgació de tot allò que el ministre Wert vol fer desaparèixer dels currículums d'història al sistema educatiu. Una obra imprescindible.