26.5.12

Alabama Shakes, "Boys & Girls"

Disc del mes, maig 2012

Un dels molts mèrits d'Amy Winehouse ha estat el de tornar a posar un focus d'interès en la música soul. En aquest sentit, ha aplanat el terreny perquè sorgissin i es popularitzessin artistes enormes com Ely "Paperboy" Reed, Sharon Jones o Aloe Blacc, però també perquè es fes justícia a llegendes vives com Charles Bradley o Lee Fields.

Una de les últimes agradables sorpreses que ens ha donat aquesta nova escena soul és el debut dels Alabama Shakes. La banda es va formar a Athens, Alabama, l'any 2009, quan la cantant i guitarrista Brittany Howard i el baixista Zac Cockrell van començar a trobar-se després de l'institut per escriure cançons. Ben aviat se'ls va unir Steve Johnson, que treballava a la botiga de música local. Tots tres van gravar una primera demo. El guitarrista Heath Fogg, després d'escoltar-la, es va incorporar a la banda i va completar el que és la formació actual d'Alabama Shakes.

Després d'un EP de quatre cançons titulat Alabama Shakes, publicat el setembre de l'any passat, presenten ara el seu primer àlbum, Boys & Girls. Un disc extraordinari, sorprenent. Quan entren les primeres notes de "Hold On" et sembla que la cosa anirà d'un folk-rock d'aires indies (el disc el publica Rough Trade), però ben aviat la veu de Brittany Howard, que és comparada amb la de Janis Joplin o la d'Etta James, deixa ben clar que els trets apunten a una altra direcció: aquella que té com a guies els grans James Brown o Otis Redding: Boys & Girls és ple d'extraordinàries cançons: després de la que ja hem comentat trobem "I Fond You" i "Hang Loose". Totes tres conformen un començament de disc imparable. Tenim també grandíssimes balades com "You Ain't Alone" o "Heartbreaker", i tours de force com "Be Mine" o "Ain't The Shame".

Si no us he acabat de convèncer, feu un cop d'ull a aquest vídeos (com les gasten, en directe!) i ja em direu...