12.4.10

Homenatge a Alex Chilton

Encara no fa un mes que va morir Alex Chilton. Va ser el 17 de març, el dia que Yo La Tengo van actuar a la sala Apolo de Barcelona. En aquell concert, per cert, van interpretar dues cançons de Chilton, totes dues del cançoner de Big Star: "Thirteen" i "Take Care". Des d'aquell dia he estat escoltant els vells discos de Chilton, tant amb Big Star com en solitari. I he acabat preparant aquest homenatge a un dels músics més significatius de les últimes dècades, inspirador de part de la millor música que s'ha fet aquestes dues últimes dècades. Un homenatge que es concreta en deu propostes per a descobrir o redescobrir el músic de Memphis.

1. The Box Tops: "The Letter"

Abans de Big Star, Chilton es va fer mundialment famós amb la cançó "The Letter". La cançó va ser número 1 a les llistes. Chilton tenia 16 anys:
2. Not The Singer But The Songs


L'any 1991 Munster Records va publicar un doble àlbum d'homenatge a Alex Chilton, amb bandes i músics americans (Young Fresh Fellows, Ben Vaughn...), australians (Chevelles, Pyramidiacs, The Interstellar Villains...) i europeus (Los Bichos, Dum Dum Boys, Vancouvers...). El disc fa temps que està descatalogat, però el podeu escoltar en aquest enllaç.

Una de les cançons incloses en el disc és "Paradise", interpretada per Ben Vaughn:
3. The Bangles, "September Gurls"

The Bangles, aquell grup de noies que als anys 80 es van fer famoses amb la cançó "Walk Like An Egyptian", van ser de les primeres a reivindicar el llegat de Big Star i van gravar "September Gurls" en el seu disc Different Light (1986):
4. Big Star, "September Gurls"

Aquesta és la versió original de la que esta considerada com una de les més perfectes cançons pop:
5. Big Star: una selecció de l'Home Cactus

Si sou usuaris d'Spotify, podeu clicar en aquest enllaç i escoltar algunes de les més meravelloses cançons de Big Star, la mítica banda formada per Alex Chilton, Chris Bell, Jody Stephens i Andy Hummel que en la primera meitat de la dècada dels setanta va crear tres discos imprescindibles.


6. Big Star, "Thirteen"

Una d'aquestes cançons meravelloses. L'any 1993 els escocesos Teenage Fanclub, fortament influïts per Big Star, van titular Thirteen el seu quart àlbum
7. The Replacements, "Alex Chilton"

Una altra banda, en aquest cas americana, que també va reconèixer sempre la influència de Big Star va ser The Replacements, que va titular aquesta cançó "Alex Chilton":If he was from Venus, would he feed us with a spoon?
If he was from Mars, wouldn't that be cool?
Standing right on campus, would he stamp us in a file?
Hangin' down in Memphis all the while.

(chorus:)

Children by the million sing for Alex Chilton when he comes 'round
They sing "I'm in love. What's that song?
I'm in love with that song."

Cerebral rape and pillage in a village of his choice.
Invisible man who can sing in a visible voice.
Feeling like a hundred bucks, exchanging good lucks face to face.
Checkin' his stash by the trash at St. Mark's place.

(chorus)

I never travel far, without a little Big Star

Runnin' 'round the house, Mickey Mouse and the Tarot cards.
Falling asleep with a flop pop video on.
If he was from Venus, would he meet us on the moon?
If he died in Memphis, then that'd be cool, babe.

(chorus)


8. Alex Chilton, Live In London


Un dels discos més interessants de Chilton és aquest directe de 1980, en què recupera "The Letter" i algunes cançons de l'etapa Big Star ("In The Street", "Nightime" i "September Girls"), i interpreta peces dels seus primers discos en solitari ("Bangkok", "Hey Little Child" o "Rock Hard"), a més de visitar uns quants clàssics com "Train Kept A Rollin'", "Stranded On A Dateless Night" o "No More The Moon Shines On Lorena". El podeu escoltar en aquest enllaç.


9. Alex Chilton a 120 Minutes

Un breu reportatge de l'any 1985 sobre Alex Chilton al programa 120 Minutes de la cadena MTV. Al final interpreta "The Letter" amb guitarra acústica i harmònica:
10. Alex Chilton, Top 30


Per acabar, un recopilatori de 1997 de la carrera en solitari de Chilton fins aquell moment. El podeu escoltar en aquest enllaç.