10.7.12

Un cap de setmana ple de música

Aquest cap de setmana es presenta ben carregat de concerts i festivals. Caldrà triar, doncs, perquè serà impossible ser a tot arreu! Us comentem algunes de les propostes que ens semblen més interessants.

Per començar, celebrem el naixement d'un nou festival, a la ciutat de Girona: el Milestone Project. Un festival que es defineix com un contenidor d'experiències, sensacions, sabors i pensaments. Hi haurà artistes pintant els carrers, dos cicles de conferències als matins, menús creats per a l'ocasió en deu restaurants de la ciutat... I música, és clar. En un entorn que promet: el parc de les Ribes del Ter. 

Cal destacar la jornada de dijous, amb les actuacions de Kitty, Daisy & Lewis, Eli "Paperboy" Reed & The True Loves i Mazoni, entre d'altres. Kitty, Daisy & Lewis són tres germans de Londres, fills de músics (el pare és guitarrista i enginyer de so en un dels millors estudis de gravació de Londres; la mare va tocar la bateria amb The Raincoats), apassionats dels vinils, de les gravacions analògiques i de gèneres com el rockabilly, el swing o el blues. Per altra banda, Eli "Paperboy" Reed es presenta sense The Pepper Pots, el grup gironí amb el qual ha col·laborat recentment. Seran, doncs, The True Loves, la seva banda habitual, els qui l'acompanyaran en aquest concert a les ribes del Ter.

A pocs quilòmetres, a Banyoles, comença divendres un altre festival, que en aquest cas arriba ja a la novena edició: és l'(A)phònica. El cartell és interessantíssim, amb propostes tan diverses com Mishima, Manos de Topo, Las Migas, Quimi Portet, Paul Fuster o Accidents Polipoètic. Els concerts es realitzaran en diferents espais de la ciutat: el teatre municipal, l'auditori, el bar de l'Ateneu o el Club Natació Banyoles. 

Serà una bona ocasió per veure alguns dels triomfadors de l'últim PopArb: Mishima i Manos de Topo. Els primers, que estrenen el nou videoclip de la cançó "Els crits", continuen presentant el seu últim àlbum, L'amor feliç. També presenten nou disc Manos de Topo, un grup ben especial, sobretot per la curiosa manera de cantar de Miguel Ángel Blanca, o perquè van començar la seva carrera parodiant cantants com Julio Iglesias, Camilo Sesto o José Luis Perales. Serà una bona ocasió per veure com defensen en directe cançons com "Mentirosa", "Maquillar un antifaz" o "Mejor sin pijama".

Un altre festival que s'estrena és el FEM (Festival d'Estiu del Maresme) d'Arenys de Mar. Entre divendres i dissabte hi actuaran una sèrie d'artistes que formen "un cartell fet arrel de les oportunitats que ens brinda el panorama musical català", expliquen els organitzadors a la pàgina web del festival

Alguns dels protagonistes del festival són Joan Colomo, La Banda Municipal del Polo Norte o Raydibaum. També hi seran Esperit!, l'última aventura musical de Mau Boada (Les Aus, Zeidun), a qui ja vam poder veure aquesta primavera obrint per a Daniel Johnston al Bikini, i Els Surfing Sirles, amb la seva aposta pel rock de garatge en català que té com a punt culminant, si més no de moment, el collonut Romaní, semen i sang (2011), que inclou himnes com "Montseny" i "Taxista" i versions gairebé impossibles com "I Feel Love".


I per acabar, aquest dissabte, se celebra una edició més, la cinquena, del Montjuïc de Nit. Aquesta nit de la música a Barcelona recull una representació dels diferents festivals que al llarg de l'any es fan a Barcelona (BAM, Sonar, Cruïlla, Primavera Sound, etc.). Els concerts, tots gratuïts, es reparteixen en deu escenaris situats en diferents punts de la muntanya de Montjuïc. 

Aquest any l'esdeveniment compta amb noms com The Pinker Tones, Beti Txarrak, Achilifunk, Sidonie, Very Pomelo, Manos de Topo, Pegasvs, Guillamino, Maria del Mar Bonet i Manel Camp, Brighton 64, Toots & The Maytals... i així fins a més de 40 propostes!