28.1.11

Punk & Rock: collita del 2010


Després de preparar i de penjar en aquest bloc els Cactus Hits 2010, em vaig adonar que m'havia quedat una recopilació molt pop. I que calia fer-ne una de complementària amb el més interessant del punk i del rock del passat 2010. Així, he recollit unes quantes cançons de Nick Curran, The Jim Jones Revue, Eddy Current Suppression Ring i altres energúmens amb guitarres elèctriques. I aquí teniu el resultat. Al final hi ha més rock de garatge que punk, però ja tenia feta la portada i he decidit no canviar el títol. Al cap i a la fi, als pioners del rock de garatge se'ls cataloga amb l'etiqueta de garage-punk. Espero que us agradi!



22.1.11

Aias, "A la piscina"

Disc del mes, desembre 2010-gener 2011

D'una broma en una festa d'aniversari a girar pel Japó i publicar als Estats Units. En qüestió de mesos les barcelonines s'han fet un nom en l'escena lo-fi internacional. I tot plegat, cantant en català. Que té el seu mèrit!

Aias va néixer quan Laia Aubia (bateria i veus) i Gaia Bihr (guitarra i veus) van voler fer un regal d'aniversari als seus companys, components del grup Nisei: van estar assajant un mes i mig en secret i els van fer un concert sorpresa. Sembla que va anar prou bé: es van decidir a continuar i se'ls va afegir la seva amiga Miriam García (baix i veus). Tot seguit van gravar unes quantes cançons, que a través de l'amic de l'amiga d'un amic van arribar al cap de Captured Tracks, amb seu al barri novaiorquès de Brooklyn, casa de grups com Minks, Wild Nothing, Blank Dogs o Beach Fossils. Així va ser com van publicar primer el single Canvis i ara aquest àlbum, A la piscina, amb aquest segell de Nova York. Després va venir l'interès dels japonesos: un single (Tu manes) amb el segell Violet And Claire i una gira de set concerts pel Japó.

Aias es declaren admiradores de Best Coast, Dum Dum Girls, Beat Happening, Vivian Girls o Phil Spector. El seu àlbum de debut, A la piscina, està format per dotze cançons vibrants, amb boniques harmonies vocals, guitarres distorsionades i molta reverb, que expliquen petites (però grans) històries quotidianes. Cançons com “Tu manes”, “Quan tornis demà”, “La truita”, “A la piscina”, “Bali” o “Amunt i avall” es deixen escoltar una vegada i una altra i una altra... De fet, des de fa un parell de mesos he escoltat el disc sencer un munt de vegades i no me'n canso!



14.1.11

Barbara Kingsolver, "Arbres de mongetes"

Missy acompleix el seu desig de fugir del seu Kentucky natal després d'haver-se comprat un vell Volkswagen atrotinat. L'altre desig de Missy és no quedar embarassada, però a mig camí algú abandona una nena índia en el seient del seu cotxe. Finalment, Missy, que a partir d'ara es farà dir Taylor, arriba a Tucson amb les rodes rebentades i coneix Mattie, la propietària d'un garatge amb un hort al darrere i unes golfes on acull refugiats centreamericans.

Arbres de mongetes és un clàssic de la literatura moderna americana i ha venut milions d'exemplars a tot el món. Escrit el 1988, va ser publicat en català per primera vegada per Edicions de l'Eixample, en la col·lecció “Espai de dones”, l'any 1991. Ara, quan feia força anys que la novel·la no estava disponible en la nostra llengua, l'editorial La Galera n'ha fet una nova edició que ens permet descobrir (o redescobrir) aquesta petita joia que, pels temes i pel punt de vista narratiu, alguns crítics han relacionat amb El vigilant del camp de sègol, l'obra mestra de J. D. Salinger.

Arbres de mongetes és una lectura deliciosa. Parla de l'amor i de l'amistat sense ser ensucrada, del desarrelament i la solidaritat sense caure en el pamflet. L'humor i la tendresa es barregen en un relat en primera persona que compta amb una colla de personatges entranyables. Una lectura molt recomanable.

7.1.11

Cactus Hits 2010


Us presento una selecció d'algunes de les cançons que més m'han agradat d'aquest 2010 (no estan per ordre de preferència). Us podeu baixar la recopilació anant a l'enllaç que he posat en els comentaris. Espero que us agradi!


1.1.11

Tot torna a començar

Amb aquesta cançó de Mishima vaig començar l'any nou, en companyia de la família i els amics. Feliç 2011!



TOT TORNA A COMENÇAR

Quan d'un cel blau del nord somriguin
núvols blancs i bufi el vent,
i els teus pulmons s'inflin com veles,
i el sol t'escupi raigs al front.

Quan els pit-rojos i les caderneres,
els gaigs, les garses i els mussols
refilin a l'uníson una melodia
que tens al cor, potser comencis
a sospitar.

(I tothom sap que la sospita és la primera forma de la fe)

Quan recuperis tots els fragments
d'aquest naufragi que és la memòria,
d'aquests parracs ja no en direm corbates,
d'aquesta espelma ja no en direm llum.

Quan de la fosca nit salvatge
l'udol dels llops, convocant la lluna,
recorri en calfreds els petits cossos
dels vostres fills, és que tot
torna a començar.

O potser tu mai has tingut un amic imaginari.
O potser tu mai has demanat res al teu àngel de la guarda.
O potser tu mai t'has sentit fill d'un pare desconegut.